10 חודשים-שנה
מהרגע שהילדים שלנו נולדים ואנחנו הופכים להיות הורים אנחנו עוקבים בשקיקה אחר ההתפתחות שלהם. כל התקדמות קלה וכל דבר חדש מעורר אצלנו רגשות פליאה ושמחה. אנו תמיד מופתעים מהמהירות בה הם גדלים והופכים מתינוקות חסרי ישע לאנשים קטנים. בשנה הראשונה לחייהם של הילדים הם מבצעים התפתחות מדהימה במיוחד שכוללת שינויים פיזיים קוגניטיבים שפתיים ורגשיים רבים היום כל אתר וכל מקום מציג בפנינו את קצב ההתפתחות התקין של הילדים לפי חודשים ולעיתים יוצר חשש ופחד.
בתור אמא צעירה תמיד ניסיתי למצוא כמה שיותר מידע על הנושא כדי שאולי לוודא שהילד שלי מתפתח כמו שצריך ושאוכל לעזור לו להתפתח בהתאם לגילו.
בפוסט זה ניסיתי לרכז כמה שיותר מידע רלוונטי כדי לחסוך לכם את החיפושים והמעברים בין כל האתרים המכילים כל אחד פיסת מידע חשובה אחרת. כמובן, אם אתם הורה כמוני, אתם תקראו את אותו הדבר בכל האתרים לפני שתרגעו ותבינו שהילד שלכם מושלם כמו שהוא.
דבר אחד שחשוב מאוד לזכור, ולצערי לא נוטים להתעכב עליו הוא שתליך התפתחות הילדים הוא ייחודי ואישי וכל ילד מתפתח בקצב שלו ובדרכו. לעיתים קרובות אנחנו ההורים חוטאים בהשוואת ילדינו לילדים ולקצב התפתחותם וזאת טעות. הגילאים שרשומים, כאן כמו בשאר המקומות הם הגילאים בהם התהליכים מתחילים ברוב הילדים ולא בכולם. חלק מהילדים יקדימו תהליכים מסויימים ואצל חלק הם יתעכבו. כל עוד אתם מודעים לתהליכים ולזמנים בהם הם אמורים להופיע ועוקבים אחריהם הכל בסדר. ועוד דבר אחד שהוא החשוב מכל- אתם בתור ההורים יודעים אם יש בעיה, אם יש חשש בנוגע לקצב ההתפתחות אל תהססו לפנות לרופאת הילדים שלכם ולהתייעץ בנושא.
מה חשוב לדעת:
תקופה זו בחייו מתאפיינת בגילוי הגוף ויכולותיו, ובהתנהגות מאורגנת. עם זאת, כל תינוק מתפתח בקצב שלו. התינוק כבר ער במרבית שעות היום ומשחק ופעיל. דרך המשחק הוא מכיר את עצמו ואת סביבתו, הוא מזהה מתקשר ונקשר לאנשים בסביבתו באופן קבוע ומטפלים זו. כדאי בגיל זה לנסות להעביר לו ידע והדרכה על העולם סביבו ודברים חדשים כדי שיוכל להתפתח ולפתח את עצמו.
תזונה:
התינוק ניזון משילוב של אוכל מוצק וחלב אם או תחליף. בגיל הזה, בדרך כלל, ארוחות המוצקים כבר מבוססות והתינוק כבר אוכל ארוחות מלאות המחליפות ארוחת הנקהבקבוק. לא לשכוח לשלב מים עם הארוחות ובינהן. אפשר לרסק את המזון ואפשר גם לחתוך לחתיכות שאותן התינוק מחזיק ביד, בהשגחת ההורים. אפשר וכדאי להתחיל להרגילו לאכול את הארוחה עם המשפחה מסביב לשולחן, ניתן להושיבו בכסא אוכל מיוחד לגילו ולתת לו לאכול את הארוחה שלו ביחד עם המשפחה. עודדו את תינוקכם לאכול בכפית, לשתות מים מכוס ולבחור מה לאכול. לא כדאי להכריח את התינוק לאכול, אלא לתת לפי דרישתו, בכמות שבה הוא מעוניין. גם זריקת אוכל אופיינית מאוד בגיל זה, שכן התינוק לומד עדיין את כל המרקמים, צורת הנפילה, אחיזה, מוטוריקה עדינה וסיבה ותוצאה – גם בשעת האוכל.
שינה:
גם השינה אמורה להסתדר בגיל זה, והתינוק ישן בלילה בין 8-12 שעות לפי הצורך שלו וישן פעם או פעמיים במהלך היום.
התפתחות התינוק:
עודדו את התפתחותו, אפשרו לו לזחול ושמרו על הסביבה שלו מוגנית ובטוחה לזחילה, הרחיקו גורמים שיכולים לסכנו. אפשרו לו להזיז ולדחוף חפצים שונים שיתחזק. עזרו לו להכיר את חלקי גופו על ידי שירים, משחקים והתבוננות במראה. שחקו איתו ועבדו על מיומניות כמו בניית מגדלים והתאמת חלקים שונים, עודדו את הצלחותיו וגרמו לו להרגיש בטוח להתנסות ולטעות. לרוב בטווח גילאים זה, התינוק כבר עומד ויכול להתחיל ללכת ממש בכל רגע. אין צורך בנעליים בחודשים הראשונים להליכה, על מנת לבסס את ההליכה והיציבה בצורה שמותאמת לרגלו. אהבה למרקמים לא נעצרת באוכל, והתינוק ייהנה לטבול את רגליו בחול בגינת השעשועים, לחככן בדשא, בשטיח ולשחק עם כל דבר שניתן לשחק איתו – על מנת ללמוד את העולם שסביבו.
שפה:
כדי שהשפה תתפתח צריך לפתח את מיומנות החשיבה של תינוקכם, שימו לב שהוא קשוב אליכם כשאתם מדברים אליו, דברו באופן ברור והדגימו לו הברות ואת הצלילים שאתם מוציאים מהפה. שחקו איתו משחקי הוראות כמו – תביא את הכדור, תחזיק את הקובייה. תסבירו לו מה שאתם מראים לו, הקריאו סיפורים.
בטיחות:
התינוקות שלנו מרגישים בשלב זה חזקים ומתקדמים מאוד. הם עברו משכיבה על הגב לישיבה ואפילו לעמידה או הליכה, דבר זה יכול לגרום להם להרגיש כאילו הם בלתי פגיעים ואין להם תחושת סכנה. חייבים להשגיח עליהם באופן מתמיד ובשמונה עיניים. במידה ויש בבית מדרגות חשוב לשים שער מגן. וודאו כי סביבת התינוק נקייה מסיכונים פוטנציאלים, כמו כפתורים, חלקים קטנים מפוזרים, תרופות וחומרי ניקוי בהישג ידם.
.